Jag har undersökt användningsområdet för Mementos stämpeldyna på olika sätt: att använda den som distressdyna med Ink blending tool och mask eller schablon, att spreja vatten på färgdroppar för stänkeffekt, att pröva olika färgläggningsmetoder och att stämpla på olika sorters papper.

 

Stämpeldynan är en så kallad dye ink, av samma slag som distresser dynan. Mementodynan är vattenbaserad, men blir vattenfast när den torkar och passar bra för färgläggning. Den torkar snabbt och är därför mindre bra för embossing. Trycket bleks ej och den är syrafri förstås. Liksom andra dynor av dye-typen mår den troligtvis bäst av att förvaras upp och ned. Mementodynan är bredare, men plattare än distressdynan vilket ger både fördelar och nackdelar. Jag tycker att den därmed är lättare att förvara och att det är lättare att inka kanter med mementodynan då man kommer åt bättre med den plattare dynan. Samtidigt har jag en tendens att tappa den då jag inte får samma grepp om den med handen. Under mina tutorialtester upplevde jag att den eventuellt torkar snabbare än distresser och att den ”pärlar” sig mindre på stämpelytan än vad distresser gör. När jag har färgat in en större stämpelyta med distresser drar färgen ofta ihop sig innan jag hinner stämpla mot pappret, jag upplevde att detta fenomen var något mindre med mementodynan. Jag är nöjd med svärtan på Tuxedo-kulören som jag upplever som riktigt sotsvart. När jag blötte bläcket har det en svag dragning åt grön nyans, men denna färgskiftning uppfattar jag som liten. Jag tyckte färgen bet sig fast lite mer än distresserfärgen när jag skulle rengöra fingrar och stämplar, men den var ändå lätt att tvätta bort från stämplarna.

1. Bakgrundsmönster med stänk (resultat, se bild ovan): Precis som med distressdyna kan du dutta med Mementos stämpeldyna på ett bakplåtspapper (gärna av teflon som man kan amvända upprepade gånger) och sedan spreja på färgen med vatten så färgen samlar sig i större droppar. Sen lägger du pappret (helst akvarell, men annat kan också gå) på färgdropparna och förflyttar det som du känner för. Och upprepa tills du är nöjd. Om man drar pappret blir färgen jämnare. Jag tycker att det är roligare med separerade stänkfläckar. Man kan också blanda flera nyanser. Ovan har jag använt Mementos svarta Tuxedo dyna samt distressdynan Fired brick. Om man duttar med de olika dynorna en bit ifrån varandra undviker man att få fel färg på stämpeldynorna. Jag uppfattade det som att Mementodynan gav ett jämnare utseende på fläckarna och distressern mer fläckigt. Men det kan ha varit en tillfällighet.

2. Schablon och ströppling med ink blender tool (se bild ovan): På samma stänkbakgrund som ovan har jag visat att Memento-dynan också kan användas med Ink blender tool och mask. I det här fallet tog jag en Tattered Angels screen som mask. Den är inte klistrig, men i detta fall gick det bra att hålla fast den med fingrarna. Man tar färg på ink blender tool (alternativt en make-up svamp i skumgummi) och ströpplar, suddar med färgen i cirkelrörelser över masken. Det är bra att använda bakplåtspapper även till detta för att börja cirkelrörelsen utan för pappret och sedan jobba sig mot schablonen för att undvika kanter. Jag uppfattar att Memento-dynan i detta fall ger ett jämnare resultat än distressern som lättare ger kanter om man stannar upp i rörelsen.

3. Färgläggning: Jag har också prövat att färglägga med olika mer eller mindre blöta metoder på stämpeltryck med Mementodynan. Från vänster uppifrån syns färgläggning med:
A: alkoholbaserade pennor (av Promaker-typ).
B : akvarellfärger
C: EKS ZIG water color pens nyans Nursery Rhymes (kompletterat med en brun penna promaker som skugga eftersom Nursery Rhymes nyanserna alla var bleka i jämförelse).
D: distress refiller.
Pappret var akvarellpapper 300 gr med medel gräng. Förutom akvarellfärgerna var alla de andra teknikerna nya för mig så det kan säkert göras finare. Jag har inte färglagt stämpeltryck förut. Tillgången till färgnyanser för pennorna hemma hos mig var rätt begränsat, men det viktiga för mig här var att se om stämpeltrycket ändrades i något fall. Det tydligaste som hände var att med water color pennorna från ZIG så löste faktiskt lite färg kring ögonen upp sig när jag hade en extra vattendroppe i ansiktet för att fördriva färgen. I jämförelse med akvarellen tog distressfärgerna väldigt lång tid att torka då jag hade dem så mättade. Om man tittar riktigt nära kan man se att konturen runt vantarna blivit något lite fransig av den långa blötläggningstiden.

4. Stämplat på olika papperssorter och med olika sorters stämplar: Jag har prövat att stämpla på akvarellpapper, vellum, fotoalbumssidor och ett kraftigare ritpapper. Akvarellpappret hade medelgräng (dvs inte helt slät yta) och passade bra för linjeteckning som de stämpeltryck jag färglade ovan, men mindre bra för stora täckande ytor som ni ser på pepparkaksstämpeln och barnet sover-stämpeln nedan. Dessa stämplar blev mycket bättre på de släta papperna. Vellum gick utmärkt att stämpla på med linjeteckningen. I tisdags visade jag Fars dags-kort. Där fanns ett exempel där jag prövat att stämpla på en embossad vit yta. Det syntes inte så mycket av det. En vattenfast permanent dyna är troligen bättre till det. Flera av mina tidigare stämpeldynor har sotat av sig länge efter tryck om man stryker över pappersytan. Det gör inte Mementodynan.

a) Memento Tuxedo black på slätt papper
b) Memento på akvarellpapper
c) Distresser Walnut Stain på slätt papper.
d) Memento på slätt papper
e) Memento på akvarellpapper
f) Memento på albumkartong
g) Memento på slätt papper
h) Memento på vellum
i) Memento på albumkartong

5. Jag har prövat både clearstamps och monterade gummistämplar (se tisdagens Fars dags- kort) och märker ingen större skillnad på de olika stämpeltyperna. Mementodynan fungerar bra till båda vad jag kan se. Jag har med bilder på några stämplar jag har som jag tyckt varit svåra att få färg på och är relativt nöjd med resultatet, även om jag tror att det kan vara min stämpelteknik som brister här. Den detaljerade änglastämpeln ovan är snarare bättre med Mementodynan än med de olika dynor jag prövat förut (ex. Versa fine, Brilliance och Distresser).

Avslutningsvis kan jag säga att detta definitivt är en prisvärd stämpeldyna som jag tänker fortsätta att använda.

Må så gott och stämpla på!

Ullisenrullisen

Annonser