I tisdags 1/12 visade jag ett altrat flaskfodral till julglöggen. Idag vill jag berätta mer om hur jag ”målade” själva röret med mina favorittekniker.

Jag började med att grunda det vita blanka pappröret med distresser från dyna (Fired brick) och gnuggade in färgen med Ink blender tool-verktyget från Tim Holtz. En sminksvamp i skumgummi går också.

Steg två blev att lägga plaststenciler (screens) från Tattered Angels ovanpå och spraya med glimmer mists (Burnt red, Brown suede och Walnut gold) över dem. Jag visste inte i förväg hur färgen skulle fästa på röret eller hur stencilerna skulle fungera mot det runda röret, så det var lite intressant. Jag höll helt enkelt bara fast stencilerna med mina fingrar. Färgen var rätt lätt att skölja av efteråt med vatten, både från fingar och stenciler. Mönstret blev ju inte så tydligt, men syns mer på vissa ställen och andra blev mer marmorerade.

Eftersom det hamnar överskottsfärg på dessa stenciler och underlaget, ett bakplåtspapper i teflon, ville jag utnyttja den genom att kladda av den på akvarellpapper. Det blir bra bakgrundspapper till en annan gång.

För att få fram mönstret tydligare och mer djup i den röda färgen valde jag sedan att fortsätta med stencilerna, men gnugga in distresser (Red brick) med ”handtaget”. Det var ju lättare på den platta ytan, men gick också på de rundade.

Sedan ville jag få fram mer kontraster och djup. Då satte jag på Tim Holtz masker ”Time” och gnuggade in svart färg från en Memento stämpeldyna (favorit från förra månadens tutorial). Jag ville få ett mer cirkulärt mönster och tänkte att klockor och kugghjul kan påminna om årsslutet och jobbpaus. Tim Holtzmaskerna är ju lite klistriga, men går ändå att återanvända gång på gång. Det gjorde dem lättare att använda på den rundade ytan.

Sprayfärgen rann ju lite så det blev en mörkare rand på rörets sida som legat nedåt. Då passade det bra att sätta en dekorationspappersremsa över skarven.

Efter att allt torkat lackade jag med matt decoupage-lack för att få en hållbar yta. Då fick färgen dessutom mer djup och värme. Lacken smetade ut färgen något, men det tycker jag inte hade någon betydelse för mitt resultat.

Hur jag gjorde dekorationerna, med embossingfolder och färgstänk samt rosorna med blad visar jag senare i kommande tutorials.

På återseende!

Ullisenrullisen

Annonser