Hej igen! Jag har nyss skaffat mig en dvs. en Bind-It-All maskin och tänkte visa mitt första projekt med den tillsammans med Alkohol inks som jag testat på flera olika sätt.

Idag, tisdag visar jag ett minialbum, på torsdag mer i detalj hur jag gjorde det och på måndag en översikt med olika sätt att färga in bakgrunder och metall med alko inks.

Min första BIA-produkt blev ett familjealbum som jag vill ha med mig när jag ute och reser. Jag har lagt ned betydligt mer arbete på omslaget än sidorna inuti, vilket passar mitt arbetssätt som ibland innebär att lägga massor av timmar på en sak och ibland göra snabba resultat. Färgskalan är sammanhållen i grönt och brunt. Jag har gjort en bakgrund med alko inks och glimmer mist stämplat och embossat i flera lager och slutligen monterat på ett spänne som hör till BIA-tillbehören från Zutters, som skyddar mitt album när jag tar med det hemifrån. Jag visar mer på torsdag hur omslaget gjordes och hur spännet färgades in.

Jag visar en del av uppslagen här. Första uppslaget visar vårt hus och sedan följer ett uppslag per familjemedlem landat med bilder på oss tillsammans. Inlagorna är dubbelsidiga cardstock från MME som jag också har rundat av hörnen på och sedan målat ramar på med Rangers dabbers akrylfärg. Jag har använt samma princip, men olika färg för olika uppslag, för att de skall hänga ihop, men ändå varieras. Senare kommer jag att lägga till text med min dymo blandat med min egen handstil och några enkla dekorationer. Staketet är utstansat med en Martha Stewart punch(picked fence). 

Det är lätt och roligt att använda BIAn på alla möjliga material och spillbitar man hittar hemma, men i det här fallet gjorde jag det enkelt för mig och utgick från en färdig kartongbit i 30,5 x 30,5 format som jag skar ned till ett mindre format genom att dela varje kartongark i fyra delar. Den gick bra att skära i min vanliga skärmaskin.  Med BIA-maskinen har jag stansat hål och klämt ihop metallspiralen i ryggen. Det kan vara bra att verkligen läsa bruksanvisningen för hur man vänder spiralen i för hållande till sidorna innan man trycker ihop den så man kan gömma spiralens skarv mellan sista uppslaget.

Spännet (Perfect Closures) fick jag trixa lite med innan jag lyckades få det fast på plats. Det hade säker gått snabbare om jag bättre läst bruksanvisningen istället för att sätta igång och hamra direkt. Det står nämligen att resultatet blir bättre med ett hårt material under, när man slår fast det. Så när jag lade det mot vår betongtrappa istället för den skärbräda på köksbänken jag prövat innan gick det galant!

Jag har också använt ett tillbehör till BIAn, en Round-It-All som klarar att runda av hörn även på relativt tjocka material. Det är nog ganska vanligt att RIAn kan fastna i hopklämt läge, särskilt om man som jag rundar tunnare sidor (cardstocken), men då fann jag bra hjälp på ”BIAns hemsida” (www.binditall.com), som beskrev hur man kan slå verktyget lätt mot mjukplast (typ en barnstol) så lossnade greppet. Jag använde också Round-it-all till att korta av och runda läderbandet till spännet.

Det kändes väldigt lätt och roligt att arbeta med BIAn så det kommer nog mer exempel snart, förutom album kan man exempelvis göra almanackor och lådor.

Vi ses!
Ullisenrullisen

Annonser