Hej igen! Sist visade jag kort med alcohol ink-penséer gjorda med ett planerade mönster av färgprickar och en cirklande rörelse, samt stämplade blad. Utifrån den senare tekniken där jag formklipper filtbitar som jag sedan färgar in har jag även prövat att göra rosblad och violer. Det är bara att använda fantasin och låna inspiration från naturens blommor och hur bladen är sammansatta.

1.                         I Rangers exempel [URL=”http://www.rangerink.com”%5Dhttp://www.rangerink.com%5B/URL%5D hade man först gjort en ljus gul bakgrund genom att dra med stämpelhandtaget som färgats in med färgnyansen ”willow” och jämnats ut med blender solution på glossy paper.

2.                         Först sätter man på en ny filtbit på stämpelhandtaget, droppa 3-4 prickar av en ljusblå färgnyans som i en ring. Sedan droppar du en annan blå nyans av alkoink, förslagsvis mörkare och mer violett, mellan de tidigare prickarna i samma ring. I mitten placerar du en gul prick.

3.                         Mellan den gula mitten och de yttre blå prickarna som bildar en ring lägger du en ring av blender solution, detta gör att färgerna ”smälter ihop” mer och att det blir ljusare i mitten kring den gula blompistillen.

4.                         Sedan sätter du stämpelhandtaget mot ett papper med glansig yta/glossy-paper och trycker och drar i en cirkel formad rörelse. Sluta och lyft handtaget efter ett varv.

5.                         Fortsätt på samma sätt över pappret. Färgen på filten räcker till flera blommor, men om det blir för lite blender solution glider inte verktyget så bra.

6.                         Färgen torkar mycket snabbt.

7.                         De gröna bladen är gjorda genom att en filtbit klippts till i en hjärtform och sedan i sin helhet färgats in med nyansen ”lettuce” och blender solution. Med denna på stämpelhandtaget har jag stämplat blad på papprena istället för att dra med en cirklande rörelse som tidigare.

8.                         Om man vill kan man sedan förstärka konturerna på blommor och blad med en vattenfast tuschpenna.

Självklart går det lika bra att pröva med andra färger än blått. Men då jag prövat lite olika tyckte jag ändå att de blåaktiga och mer ljusa som färgnyanserna stonewashed denim och lettuce gav en vackrare ”akvarelleffekt” och överlagring än ex. det färgstarka pigmentet raspberry. De färgnyanser som jag har använt är stonewashed denim, cranberry, raspberry, butterscotch, lettuce, willow, juniper och clover -fast inte allt på ett och samma kort.

Rosor med formklippt filt

Till rosorna klippte jag halvmåneformade filtbitar som jag sedan satte på ”inkhandtaget” och färgade in med alkoholink och blender solution (cranberry och raspberry).

Sedan stämplade jag med inkhandtaget utan att dra detta utmed pappret. Istället flyttade jag det ett kvarts varv innan jag stämplade en gång till och ytterligare en gång till så att jag fick en ros.

Violer med mer formade blad än med den cirklade tekniken fick jag genom att klippa ut kronbladen och färga dem med blå prickar längst ut mot ytterkanten, gult i mitten och blender solution mellan dessa färgfält.

Den här tekniken med formklippt filt går att utveckla massor och jag hoppas detta inspirerat er att pröva. Sklicka gärna in bilder på era egna varianter!

Kram!

Ullisenrullisen

Annonser